IET® & ET

Integrated Energy Therapy® & Equine Trauma

Algemeen

Een trauma kan zich emotioneel en fysiek vastzetten in het lichaam. De behandelvorm IET & ET richt zich op het emotionele, het energetische. Het mooie is dat wanneer het paard emotioneel tot rust kan komen dit ook doorwerkt in het lichaam. Wanneer het paard beroep kan doen op het para-sympathisch zenuwstelsel (het deel wat verantwoordelijk is voor verwerken en ontspannen) kan het lichaam spanning los laten.

Wanneer wij (mensen) een trauma ervaren kunnen we hierover praten, maar helaas is dit bij paarden niet zo makkelijk. Trauma herkennen bij het paard vergt expertise en ervaring vanuit de therapeut. Soms zijn trauma's heel klein en kunnen ze ons voorbij gaan, een therapeut is er om zelfs de kleinste trauma's te helpen verwerken. 

We kunnen een paard de fysieke spanning los leren laten door het lichaam te behandelen, maar hoe zit het met het geest? Hoe zit het met de gedachten, prikkels die keer op keer een trauma laten herbeleven? Het paard uit de traumatische ervaring of omgeving verwijderen is de eerste stap. Wanneer het paard vertrouwen heeft en zich veilig voelt in een omgeving kan er langzaam fysiek of energetisch contact worden gemaakt met het paard. Zo komt er ruimte voor het erkennen van emoties en gevoelens en het verwerken ervan.

Daar waar we enkele jaren terug begonnen met het lichamelijke welzijn van ons paard richten we nu ook steeds meer aandacht op het gebied van emotionele welzijn. Paarden worden veel vaker in groepsverband gehuisvest en komen ze veel meer buiten. Dit draagt allemaal bij aan het algehele welzijn van onze prachtige paarden. 

✔ Voor trauma of ontspanning
✔ Energetische behandelvorm
✔ Geen fysieke manipulaties
✔ Zachtheid en gevoel voorop

Hoe verloopt een behandeling?

Ik begin de behandeling vaak wanneer het paard aangeeft contact te willen met mij. Tot die tijd wacht ik gewoon geduldig en dwing ik het paard nergens toe. 

Nadat er contact is gemaakt ga ik over de integratiepunten van het paard. Dit zijn de punten waarop we vastzittende emoties kunnen behandelen. Sommige van deze integratiepunten kunnen je misschien bekend voorkomen als je mij aan het werk ziet. Dat klopt, de integratiepunten kunnen overeen komen met enkele andere therapievormen zoals craniosacraal, accupressuur, shiatsu enz. 

Het kan zijn dat ik sommige punten wat meer tijd nodig heb en dat ik andere punten iets sneller voorbij ben. Wanneer ik sneller voorbij een punt ben kan dit betekenen dat het paard daar minder moeite heeft met het loslaten of dat er minder valt los te laten aan emoties. 

Gedurende een behandeling mogen alle soorten reacties er zijn, ik zal het paard niet snel corrigeren. Indien en zolang de reactie geen invloed heeft op de veiligheid van het paard, de eigenaar, de omgeving en van mij zal ik niet corrigeren. 

Voor het afronden van een behandeling strijk ik altijd even de benen af zodat het paard weer kan landen in het hier en nu en niet vasthoud aan de emoties die zijn ervaren tijdens de behandeling.

Welke reactie geven paarden tijdens een behandeling

Ieder paard is uniek. Er is nooit een altijd maar wel een vaak. Zo zien we tijdens behandeling vaak dat paarden willen lopen of juist totaal in overgave genieten van de behandeling. Gapen is iets wat veel voorkomt tijdens een behandeling, gapen valt onder oversprong gedrag. Dit is het soort gedrag wat ze vaak vertonen tijdens "interne conflicten" ik noem het "tussen wal en schip". 

Soms vertonen paarden ook signalen van frustratie; oren in de nek, zwiepen met de staart, boos omkijken, happen en soms dreigen te trappen. Deze signalen zijn vaak niet persoonlijk (voor mij dan), maar zijn reacties op de integratiepunten. 

Andere subtiele signalen kun je zien bij de oren, ogen en oogleden, neus(vleugels), lippen. Je kunt signalen ook voelen bijvoorbeeld in de fascia, maar ook de ademhaling kan van integratiepunt tot integratiepunt veranderen.

Alles wat een paard laat zien en voelen observeer ik, het is informatie waarmee ik mijn behandeling kan aanpassen op de behoefde van het paard. 

Hoe lang duurt een behandeling?

Gemiddeld duurt een behandeling 60 minuten, maar ik houd de tijd niet bij en voer de behandeling uit op gevoel. Plan deze behandeling dus wanneer jij ook geen haast hebt of ergens anders heen moet, de spanning die jij voelt kan het paard beïnvloeden.

Hoe ziet de periode na de behandeling eruit?

Na een behandeling heeft het paard de tijd nodig om alles te kunnen en mogen verwerken. Het paard kan wat vermoeid ogen de eerste paar dagen na een behandeling, in contrast kan het ook zo zijn dat het paard vrolijk of meer allert is dan gewoonlijk. Het verschilt erg per paard en de te verwerken emoties of trauma. 

Het is belangrijk om jouw paard de tijd te gunnen en goed op de reacties te letten. Na iedere behandeling geef ik advies over wat je de eerst volgende dagen het beste kunt vermeiden of wat je nog wel kunt doen met jouw paard.

Voor het optimaal verwerken van de behandeling is het raadzaam om de gegeven advies op te volgen. Zo kan het paard mentaal en fysiek tot zichzelf komen.

Meral is gecertificeerd als IET® & ET therapeut en staat geregistreerd bij The Center of Being, Inc. sinds november 2024 voor meer informatie kun je contact opnemen via de volgende pagina.